Nieuws
U bevindt zich hier: Nieuws


Benoeming stadsorganist


Wim Magré is benoemd tot stadorganist van Elburg. Dat werd zaterdagavond 26 mei 2018 in de Bovenkerk te Kampen bekend gemaakt na afloop van een concert ter gelegenheid van zijn 40 jarig jubileum als kerkorganist. Magré werd na afloop van het concert toegesproken door de burgemeester van Elburg Jan Nathan Rozendaal, die hem daarbij de benoeming bekendmaakte. De toekenning van de erefunctie ging vergezeld van de overhandiging van een oorkonde.

 

Wim Magré is sinds 2015 organist van het Quellhorst-orgel in de Grote of Sint-Nicolaaskerk in de Gelderse vestingstad.Programma Oostendorp Muziek Zomertour 2018


Programma | Wim Magré (orgel), Wilbert Magré (piano)

en Erica Vogel (dwarsfluit, piccolo en zang)

Bekijk HIER de data en locaties.

 

1. Tambourin - F.J. Gossec

2. Opening

3. Johannes de Heer medley - W. Magré

4. Cantilena Psalm 25 - M. den Toom

5. Orgel improvisatie - W. Magré

6. God and God alone - P. McHugh

7. Piano improvisatie - W. Magré

8. March (opus 121) - F. Schubert

9. CD Overhandiging

10. Sandmännchen - W. Popp

 

PAUZE    

 

11. Allegro moderato - O. Rieding

12. Prélude - C. Franck

13. Singers joy polka - J. Strauss

14. Rondeau militaire - A. Diabelli

15. You raise me up - R. Løvland

16. Music was my first love - J. Miles

17. Russisches Zigeunerlied - W. PoppOostendorp Muziek Zomertour 2018


Dit jaar hopen we voor de vijfde keer een ‘Oostendorp Muziek zomertour’ te organiseren. Totaal zijn er vijftien concerten gepland door het land in prachtige kerken. Het jonge talent Erica Vogel werkt deze keer mee aan de zomertour. Virtuoos fluitspel samen met Magré & Magré staan garant voor een prachtige avond uit. Naast de dwarsfluit bespeelt ze ook haar piccolo en zingt ze een prachtig lied! Uiteraard ontbreken improvisaties en vierhandig pianospel op deze avonden ook niet van vader en zoon.

 

Presentatie nieuwe CD

Ook presenteert het trio een nieuwe CD tijdens de tour. De opname is in de prachtige Martinikerk van Bolsward. Het schitterende orgel blijft de heren Magré trekken. De nieuwe CD is verkrijgbaar bij alle concerten in de pauze of na afloop van het concert.

 

Data en locaties: (aanvang concerten 20.00 uur)

20 juli - Heerde Ontmoetingskerk (Kanaalstraat 21)
27 juli - Rouveen GKV De Levensbron (Esdoornlaan 3)
28 juli - Kollumerzwaag Gereformeerde Kerk (Foarwei 97)
2 augustus - Heusden Grote Kerk (Burchtstraat 2)
3 augusuts - Yerseke Hervormde Kerk (Kerkplein 5)
4 augustus - Lunteren Oude Kerk (Dorpsstraat 34)
10 augustus - Krimpen a/d IJssel IJsseldijkkerk (IJsseldijk 232)
11 augustus - Doornspijk Gereformeerde Kerk (Zuiderzeestraatweg West 84)
17 augustus - Oost-Souburg De Open Haven (Oranjeplein 2)
18 augustus - Alblasserdam Havenkerk (Ieplaan 9)
23 augustus - Zuidwolde (Drenthe) Hervormde Kerk (Hoofdstraat 98)
24 augustus - Aalsmeer Dorpskerk (Dorpsstraat 11)
25 augustus - Nijverdal Vrije. Evang. Kerk (Grotestraat 68)
31 augustus - Drogeham Chr. Geref. Kerk (Lytse Wei 22)
1 september - Ermelo stationsstraat 137 immanuelkerk ermelo

 

Reserveren met korting!

Toegangskaarten voor de concerten zijn op de concertavonden aan de kerk te verkrijgen voor volwassenen € 12,50 en kinderen t/m 15 jaar € 7,50. Ook zijn kaarten HIER te reserveren met korting. Volwassenen betalen dan € 10,- en kinderen t/m 15 jaar € 5,-. Telefonisch reserveren kan ook via: 0525-685413.

 Magré & Magré Concours 2018


Wim en Wilbert Magré uit Elburg, ook wel bekend als Magré & Magré, organiseren dit jaar voor de tweede keer een concours voor mensen met een muzikaal talent. Alle amateurmusici die wel of geen lessen volgen of gevolgd hebben mogen mee doen. Musici die afgestudeerd zijn aan het conservatorium kunnen zich niet inschrijven.

 

Leeftijd en instrument

De maximum leeftijd is tot en met vijfendertig jaar. Alle instrumenten mogen meedoen. Ook mensen die zingen zijn welkom. 

 

Waar en wanneer

Het concours vindt plaats in de Gereformeerde Kerk te Doornspijk op zaterdag 29 september 2018. Er is een piano en orgel beschikbaar om op te spelen of voor jouw begeleider. De tijden zijn nog niet bekend omdat we het aantal deelnemers nog niet weten. We willen je vragen deze hele dag sowieso vrij te houden. Voor het concours krijg je via de mail de tijden en extra informatie door.

 

Prijzen winnaars

De winnaar van het concours moet uiteraard beloond worden met een prijs. Ook merkten we bij het concours vorig jaar dat het niet alleen om winnen hoeft te gaan. Alleen al door mee te doen kun je ervaring opdoen om voor publiek te spelen en maak je leuke contacten met andere amateur muzikanten. De eerste prijs bestaat uit een geldbedrag van € 100,- en uit een solo optreden 's avonds bij het concert van Gemengd Koor Groot Veluwe en Magré & Magré in dezelfde kerk te Doornspijk. De tweede prijs bestaat uit een geldbedrag van € 25,- en uit een solo optreden 's avonds bij het concert van Gemengd Koor Groot Veluwe en Magré & Magré in dezelfde kerk te Doornspijk.

 

Aantal stukken

Alle deelnemers moeten twee stukken voorbereiden van maximaal 5 minuten per stuk. Één stuk voor de voorronde en één ander stuk voor als je doorgaat naar de finaleronde. 

 

Inschrijven

Mail de volgende gegevens naar info@wilbertmagre.nl en wij bevestigen je deelname: Voor- en achternaam, adres, postcode, woonplaats, leeftijd, e-mailadres, welk instrument/vocaal. Tevens ontvang je een maand voor het concours digitaal een factuur van € 25,- voor je deelname. Deze factuur moet voor het concours voldaan zijn.Exclusief online te beluisteren


Tijden veranderen en ook Magré & Magré gaan met de tijd mee. Onlangs zijn er nieuwe opnames gemaakt van: Young Ladies Choir Rejoice en Vocalgroup Undique o.l.v. Wilbert Magré en het Veluws Mannenensemble o.l.v. Wim Magré. Deze opnames komen niet op CD maar zijn alleen exclusief online te beluisteren op onder andere Spotify, Deezer en iTunes.

 

Klik HIER om de nummers te beluisteren via Spotify.

Klik HIER om de nummers te beluisteren via Deezer.

Klik HIER om de nummers te beluisteren/kopen via iTunes. (nummers zijn ook los verkrijgbaar)

 

Tip: koop de nummers via iTunes en zet ze zelf op een stickje of CD voor in uw auto of radio.iTunes & Spotify


---------------------------------------------------------------------------------

 

 

   

   Beluister op Spotify

   Beluister op iTunes

  

---------------------------------------------------------------------------------

 

 

   

   Beluister op Spotify 

   Beluister op iTunes

  

---------------------------------------------------------------------------------

 

 

   

   Beluister op Spotify 

   Beluister op iTunes

  

---------------------------------------------------------------------------------

 

 

   

   Beluister op Spotify 

   Beluister op iTunes

  

---------------------------------------------------------------------------------

 

 

   

   Beluister op Spotify 

   Beluister op iTunes

 

 ---------------------------------------------------------------------------------

 

 

   

   Beluister op Spotify 

   Beluister op iTunes

  

---------------------------------------------------------------------------------

 

 

   

   Beluister op Spotify 

   Beluister op iTunes

  

---------------------------------------------------------------------------------


 Recensie Bach CD Wim Magré


Een Bach waar spel in zit

 

N.a.v. de cd “Orgelwerken J.S. Bach – Wim Magré. 

Klik HIER om de CD te bekijken of te bestellen.

 

Elburg – Het Quellhorst-orgel in de Grote Kerk van Elburg mag zich verheugen in de belangstelling van veel orgelliefhebbers. Terecht, omdat het orgel origineel is als het om de klank gaat. Het orgel is gebouwd in 1825 en is nadien nagenoeg ongewijzigd gebleven. Dat kan  in de Nederlandse orgelgeschiedenis als uniek worden aangemerkt. Hoewel in het orgel duidelijk klankkleuren van de Vroeg-Romantiek te horen zijn, is het goed mogelijk om barokmuziek op dit orgel te spelen. Hiervoor hoeft een organist niet eens zoveel te ‘vertalen’. De titularis van dit orgel, Wim Magré, laat dit horen op zijn nieuwste cd, volgespeeld met werken van Johann Sebastian Bach.

 

Muziek is spel

Dat is de eerste indruk die zich aan mij opdringt bij het beluisteren van deze cd. Want spel is het, in de juiste zin van het woord. Wim Magré laat merken dat hij weet waar hij het over heeft. Hij kent de theorie, ook de verschillende opvattingen rondom het uitvoeren van de werken van Bach, en weet dat te mengen met de muziek. Hierdoor blijft de cd zijn spanning behouden. Let ook eens op details, zoals het gebruik van de trillers en prallers. Hier moet aan gedacht worden als ik het heb over ‘mooi gespeeld’, mooie registratie, enz. Daarnaast is in de orgelkoralen duidelijk te merken dat Magré bovenal kerkorganist is.

 

Portato – legato

Eén van de discussiepunten bij het spelen van muziek uit de Barok, dus ook de muziek van Bach, is het al dan niet portato of legato spelen. Mijn voorkeur gaat uit naar portato, vooral ook om de helderheid en de structuur van Bachs muziek tot zijn recht te laten komen. Wim Magré maakt van beide gebruik. Dat zorgt ervoor dat de muziek ten allen tijde boeiend blijft klinken. Verwacht op deze cd geen ‘romantische’ Bach, maar ook geen Bach die recht doet aan barok-purisme. Gelukkig niet. Het is de verdienste, en wat mij betreft de meerwaarde, van deze Bach-cd dat Magré theorie en muziek op een boeiende wijze weet te combineren tot ‘spel’. In samenspel met de registraties, de tempi en daardoor de prachtige, echt Elburgse, klankkleur is deze cd meer dan alleen een Bach-cd of een cd van het orgel in Elburg. Kortom: hier wordt muziek gemaakt. Vooral de fuga’s op deze cd varen er wel bij. Uiteraard moet hierbij ook een compliment gegeven worden  Excellent Recordings die ervoor heeft gezorgd om al dit moois goed op de schijf te krijgen. Ik heb nog geen mooiere opname van het orgel in Elburg gehoord.

 

Fantasia und Fuga in g-moll BWV 542

Direct valt de helderheid van registratie en opname op. De ‘Gravität’ spettert de huiskamer in. Wat een schitterende fluiten heeft dit orgel! Het stuk wordt robuust gespeeld, waarbij de onrust (dynamiek) van de jonge Bach opvalt. Maar…. het blijft strak in de maat, waardoor de muzikale lijnen goed te volgen zijn. Hier valt meteen op dat Magré kiest voor portato/staccato-spel in samenwerking met legato-spel. Het maakt zijn uitvoering uniek. Dit doet denken aan de uitvoeringen van Marie-Claire Alain, maar is zeker geen kopie!

 

Nun komm der Heiden Heiland BWV 659

Het sterkste element in dit stuk is de zeer goed te volgen en uiterst strak gespeelde bas-lijn (pedaal). Mooi zijn de accenten die gemaakt worden in de rechterhand (melodielijn). De linkerhand had minder gebonden gemogen. In het intermezzo klinken heel originele accenten.

 

Praeludium und Fuga e-moll BWV 533

De inleiding is mooi vertaald naar het orgel, waarbij opnieuw de fluiten opvallen. De zestiende noten hadden meer portato-spel kunnen hebben. De fuga wordt spannend doordat Magré gebruikt maakt van een echo-techniek in het thema.  Hierdoor ontstaat er een boeiende terrassen-dynamiek. Er wordt strak in de maat gespeeld, waardoor de luisteraar  tot het eind geboeid blijft.

 

Triosonate 4 BWV 528

Adagio/Vivace: Het adagio is een echt adagio.  Het opvolgende vivace zou iets levendiger mogen. Nu mis ik het ritmische contrast tussen het adagio en het vivace. Het orgel schittert door de gekozen registratie.

Andante: De tremulant geeft een intiem effect, maar naar mijn smaak wordt de melodielijn hierdoor iets te ‘wollig’. Het tempo is goed gekozen. Het is echt een andante, als een rustig kabbelende (Veluwse) beek.

Un poco allegro: Ook nu weer een prachtige registratie, waarbij ook het ‘juist gekozen’ tempo opvalt.

 

Herr Gott, nun schleusz den Himmel auf BWV 671

Hier is de registratie het meest boeiende onderdeel. Met name hierdoor vallen details, zoals boven genoemd, goed op. Prachtig gespeeld.

 

Liebster Jesu, wir sind hier BWV 731

Dit werk van Bach wordt gerekend tot één van zijn geliefde werken. En zo klinkt het ook. Het stuk wordt strak legato gespeeld, ‘als tijdens een huwelijksdienst’. De tremulant voegt naar mijn idee niet veel toe. Dit is voor mij het minste stuk van de cd.

 

Fuga Gigue BWV 577

Dit stuk maakt alles weer goed. Het spel is niet plat of populair, maar transparant, goed te volgen, en niet afgeraffeld. Hier toont de muzikant niet zijn vingertechniek (hoewel die zeker aanwezig is), maar de muziek. Ook hier weer een echo in het thema (let op: de noten staan er zeker, dit is geen toevoeging). De registratie bekoort ook in dit stuk.

 

Auf der Tiefe BWV 745

Hier blijkt het duidelijkst dat Magré ook kerkorganist is. Het wordt onder zijn handen een echt ‘De profundis clamavi’ (psalm 130). Het eerste deel, een voorspel, is subliem. In het tweede deel (het koraal) voegt de tremulant in de cantus firmus m.i. niet veel toe.

 

Passacaglia und Fuga c-moll BWV 582

Magré kiest hier voor de traditionele opbouw: hij registreert van piano naar forte. Dat geeft de kans om het orgel in al zijn facetten te laten horen. Een plenum-registratie is hier trouwens ook goed mogelijk: mede door het tempo wordt dit stuk heel boeiend gespeeld. De fuga is een climax, zowel letterlijk als figuurlijk. Er zit spanning in, er wordt muziek (= spel) gemaakt. Het doordachte tempo valt ook hier weer op. De fuga eindigt dan toch een beetje in een romantische sfeer: alsof je luisterde naar een mini-orgelsymfonie. Dat heeft met interpretatie te maken. In combinatie met het spel in deze passacaglia en fuga  doet een dergelijke benadering geen afbreuk aan het hele stuk.

 

Tot slot

Een prachtige cd, die zeker wat toevoegt aan de oceaan van Bachopnames die sinds de jaren negentig van de vorige eeuw als golven het orgelland overspoelen. Dat wordt van elke Bach-uitvoering gezegd, maar deze cd voegt echt wat toe! Er wordt gemusiceerd op hoog niveau. Een boeiende cd. Heel sterk zijn de tempi en de registratie-keuze. Maar bovenal wordt er muziek gespeeld. Wim Magré laat hier heel goed merken dat Bach en het orgel winnen! Iedere (amateur-) organist doet er goed aan om deze cd te beluisteren en de interpretaties te overdenken. Hierdoor zal zijn persoonlijke Bach-spel alleen maar worden verrijkt.

 

Elburg, 21 juli 2016

Jan Kees van Rossem

 Concerten JDH Koor


Inmiddels zijn Wim en Wilbert Magré bezig met de eerste repetities van het Groot Nederlands Johannes de Heer koor. Het koor repeteert op acht verschillende locaties door het land en telt totaal 650 leden! Met dit koor zijn een viertal concerten gepland:

 

2 april 2016 - Grote Kerk te Apeldoorn - Klik HIER voor meer info

30 april 2016 - Sint Jan te Gouda - Klik HIER voor meer info

21 mei 2016 - Bovenkerk te Kampen - Klik HIER voor meer info

25 juni 2016 - De Doelen te Rotterdam - Klik HIER voor meer info

 

Buskaarten en toegangskaarten te reserveren via: www.johannesdeheerkoor.nl

 Concertreis Polen 2016


Concertreis 3 t/m 7 oktober 2016

Wroclaw & Krakau (Polen)

 

Gemengd Koor Groot Veluwe

o.l.v. Wim Magré

Wilbert Magré (orgel)

 

Bekijk HIER te brochure.Projectkoor Johannes de Heer liederen


In 2016 is het 150 jaar geleden dat Johannes de Heer in Rotterdam werd geboren. Dit gedenkwaardige moment is aanleiding voor de oprichting van een uniek projectkoor: het Groot Nederlands Johannes de Heer Koor o.l.v. Wim en Wilbert Magré.

 

Een landelijk koor dat op acht locaties zal repeteren om uiteindelijk als groot samengesteld koor drie concerten te geven in monumentale kerken. De uitgevoerde liederen en psalmen worden samengebracht op een CD. Het Groot Nederlands Johannes de Heer Koor repeteert en concerteert in de periode januari tot en met mei 2016.

 

Repetitielocaties:

- Doornspijk, Gereformeerde Kerk

- Drachten, Zuiderkerk

- Goes, Christelijk Gereformeerde Kerk

- Nijverdal, Kerkgebouw van de VEG

- Oud Beijerland, Chr. Geref. Kerk

- Renswoude, Verenigingsgebouw Rehoboth

- Alblasserdam, Havenkerk

- Woerden, Kruiskerk

 

Meer informatie en aanmelden:

www.johannesdeheerkoor.nlMagré & Magré op twee orgels


Ze houden van forse dynamiek; wisselen virtuoos vuurwerk af met fluisterzachte verstilling. Wim en Wilbert Magré vormen een duo op orgel en piano. Speciaal wordt er op woensdag 8 juli in de Gereformeerde Kerk te Doornspijk een elektronisch orgel geplaatst zodat Magré & Magré met iets nieuws komen. Ze gaan namelijk een concert verzorgen op twee orgels. De aanvang is 20.00 uur. Een verrassende mix van deze twee orgels zal ongetwijfeld voor een geslaagde avond zorg dragen op deze prachtige locatie.

      

Toegangskaarten zijn deze avonden aan de kerk te verkrijgen voor volwassenen € 5,- en kinderen t/m 15 jaar hebben gratis toegang.Concert Magré & Magré in Apeldoorn


Ze houden van forse dynamiek; wisselen virtuoos vuurwerk af met fluisterzachte verstilling. Wim en Wilbert Magré vormen een duo op orgel en piano. Op dinsdag 7 juli geven vader en zoon een concert op orgel en piano in de Grote Kerk (Loolaan) te Apeldoorn. De aanvang is 20.00 uur. Een verrassende mix van orgel en piano zal ongetwijfeld voor een geslaagde avond zorg dragen op deze prachtige locatie.

     

Toegangskaarten zijn deze avonden aan de kerk te verkrijgen voor volwassenen € 8,- en kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang.Zangdienst Maassluis


De zondagavondzangdiensten in de Immanuëlkerk zijn een begrip in Maassluis en omstreken. Zo'n zesmaal per jaar wordt er groots uitgepakt. Liefhebbers van muziek en zang komen in grote getalen naar de Immanuëlkerk. Om te luisteren naar één van de prachtige koren die Nederland rijk is. Om te luisteren naar het muzikale talent van bekende organisten en solisten. Maar vooral ook om uit volle borst mee te zingen.

     

Op zondag 5 juli komt het bekende Veluws Mannenensemble o.l.v. Wim Magré samen met de jonge organist Wilbert Magré naar de Immanuëlkerk te Maassluis. Voorganger deze avond is ds. J. Eschbach uit Amersfoort. De aanvang is om 19.00 uur, maar de voorzang begint om 18.50 uur. Kom op tijd, want de diensten zijn goed bezocht.Magré & Magré Krant 2015


De nieuwe Magré & Magré krant 2015 is uit! Ook wordt deze krant verspreidt op de concerten. Online is hij HIER te bekijken. We onmoeten u graag op onze concerten.Presentatie nieuwe CD in volle kerk


ELBURG -  Zaterdag 23 november j.l. presenteerden vader en zoon Wim en Wilbert Magré hun nieuwe CD met de titel ‘Identiek’ in een volle Grote Kerk te Elburg. De 21 jarige Wilbert op de vleugel en Wim op het grote orgel bezorgden de vele mensen een boeiend concert. Het publiek was zeer enthousiast over wat ze ten gehore kregen en beloonde dit regelmatig met een ovationeel applaus. Deze avond werd tevens de eerste CD van het duo overhandigd aan de sponsor Elbert Sluijmer.

    

Op het programma stonden bekende melodieën uit musicals en licht klassieke werken zoals onder andere ‘When you believe’ en ‘Once upon a time in the west’. Ook speelden de heren Magré bekende geestelijke liederen zoals ‘Nader mijn God bij U’ en Stilte over alle landen in een bewerking van hun zelf. Het concert werd besloten met een lang applaus wat zorgde voor de toegift: ‘You raise me up’.

    

Bekijk HIER meer foto's gemaakt door André ter Velde.NIEUW - Exclusief online te beluisteren


Tijden veranderen en ook Magré & Magré gaan met de tijd mee. Onlangs zijn er nieuwe opnames gemaakt van: Young Ladies Choir Rejoice en Vocalgroup Undique o.l.v. Wilbert Magré en het Veluws Mannenensemble o.l.v. Wim Magré. Deze opnames komen niet op CD maar zijn alleen exclusief online te beluisteren op onder andere Spotify, Deezer en iTunes.

 

Klik HIER om de nummers te beluisteren via Spotify.

Klik HIER om de nummers te beluisteren via Deezer.

Klik HIER om de nummers te beluisteren/kopen via iTunes. (nummers zijn ook los verkrijgbaar)

 

Tip: koop de nummers via iTunes en zet ze zelf op een stickje of CD voor in uw auto of radio.Volgende concert:
15 AUGUSTUS 2018
Elburg

Grote kerk

Geef je op!
iTunes Store
Zomertour 2018
FacebookKort nieuwsTwitter